Intresseklubben antecknar: Efter ett uttalande från Fed-chefen i Atlanta, att han står bakom de enorma stimulanspaketen vände de amerikanska börserna åter upp under måndagen. Industrins inköpschefer ser en viss avmattning och indexet kom igår in negativt, under 50-nivån, vilket indikerar avmattning. Som ”vanligt” tolkas negativ statistik positivt, då placerarkollektivet tar det som borgen för att de ekonomiska stimulanserna kommer att fortsätta.
Stockholmsbörsen: Inte oväntat föll det svenska storbolagsindexet när veckan inleddes men som jag skrev igår är det då av större intresse att bevaka om men framförallt hur köparna kommer tillbaks. Efter det inledande gapet på 0,6 procent fortsatte nedgången till 1202 som nåddes strax innan amatörernas halvtimme var avklarad. Köparna började så smått att suga upp säljtrycket som snabbt avtog. Strax innan lunch hade kursen nått upp till det första gapmotståndet som passerades lätt och då kommer resten av gapet att fungera som en ”magnet” som det skulle ta ungefär 90 minuter att täppa till. Köptrycket fortsatte hela vägen upp till motståndsnivån 1223 som vi har ”förlängt” sedan den 15 mars. Motståndet stod pall vilket stärkte säljarna som lyckades få till en svag stängning i den nedre delen av kursstapeln.
Gårdagens kursstapel som liknar en shooting star, vilket det naturligvis inte är då den ska effektueras i slutet av en utdragen trend, är trots det en viktig formation. Om toppen 1223, av gårdagens kursstapel tas ut får vi en köpsignal men om lägstanivån vid 1202 punkteras ger det en säljsignal. Vi ska självklart fortfarande bevaka både 1231 på ovansidan och 1200 på nedsidan och vara beredda på fortsatta kast mellan hopp och förtvivlan när dessa nivåer närmar sig.
Maj månad slutade med en uppgång på 1,7 procent och föregående vecka blev en marginell nedgång med 0,2 procent vilket innebär att årets uppgång reducerats till 9,5 procent.
”Förra tisdagen varnade jag för att följa med indexet upp även om det passerade 1250-nivån”. Om indexet vänder upp och återtestar nivån är det viktigt att vi ser en tilltagande volym och momentum så att man inte fastnar i en bulltrap.
Totalt steg 163 aktier och 268 stängde på minus under gårdagen. Bäst av aktierna som ingår i OMXS30 gick Getinge och SCA som steg 1,2 procent vardera. Sämst gick MTG och Swedbank som backade 2,6 procent vardera.
En av de aktier som gick bäst igår var MedicPen som steg med 19 procent, även HQ gick bra med en uppgång på 15 procent. Relations & Brands tillhörde förlorarna med en nedgång på 43 procent.
Högst omsatta aktier under fredagen blev Hennes & Mauritz B med 732 miljoner kronor följt av Swedbank A med 643 miljoner kronor och Volvo B med 616 miljoner kronor.
Omsättningen på OMXS30 var lägre än i fredags och upp uppgick inte till mer än 11,1 miljarder kronor på OMXS30 vilket var 7 procent lägre det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
OMXS30 inför tisdagen:
SP500 inför tisdagen:
Kanske av intresse:
– EQT: pressträff kl 11.00
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Rejlers: bolagspresentation hos Remium kl 12.00-13.00
– Beklädnad: månadsstatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Northland: obligationsägarmöte
Håll koll på följande tider idag:
– Storbritannien: BRC butiksförsäljning maj kl 1.01
* Australien: räntebesked kl 6.30
– SCB: restaurangindex april kl 9.30
– SCB: partisympatiundersökning maj kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktion april kl 9.30
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– EMU: PPI april kl 11.00
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– ECB: reparesultat kl 11.15
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: handelsbalans april kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30
USA: Efter två timmars handel noterades måndagens lägsta vid 1623 (som jag nämt som potentiell stödnivå under lite mer än en vecka) vilket motsvarade en nedgång med 0,6 procent. Därefter kom köparna tillbaks även om volymerna var allt annat än ävertygande. Stängningskursen 1640,3 på absolut dagshögsta motsvarade en uppgång med 0,6 procent. Av de senaste 31 handelsdagarna har SP500-indexet stängt på plus 21 gånger. Placerarkollektivet flydde risk inför helgen och sämst av de ledande indexen gick NYSE Comp som backade med 1,7 procent. Av de senaste 7 börsdagarna har Nasdaq 100 stängt på minus 5 gånger. Bäst av de ledande börsindexen gick DJIA som steg med 0,9 procent medan Nasdaq 100 endast steg 0,3 procent. Riskaptiten får dock fortfarande anses ganska god då småbolagsindexet Russell 2000 stigit 20 av de senaste 26 börsdagarna.
Bästa sektorer under måndagen blev guld- och oljerelaterade bolag som steg med 2,7 respektive 1,2 procent. Sämst, och de enda sektorer som inte stängde på plus blev dollar- och transportbolag som stängde ner med 0,7 respektive 0,1 procent.
Omsättningen var något högre än i fredags och uppgick till totalt 2,5 miljarder aktier på S&P 500 vilket var 12,2 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 301 av de 500 aktier som ingår i S&P 500-indexet steg. Förra veckan innebar en nedgång för S&P 500-indexet med ytterligare 1,1 procent vilket summerar årets uppgång till 15,0 procent jämfört med Nasdaq Composites uppgång i år som nu noteras till hela 17,1 procent.
Endast en av de tre IT-jättar som jag dagligen följer steg under gårdagen. Apple steg med marginella 0,2 procent till $450,7. Google backade med måttliga 0,4 procent till $867,3 medan Facebook föll med ytterligare 2,1 procent till $23,8.
Asien: Det är blandad utveckling med en dragning nedåt på de asiatiska börserna nu på morgonen. Japanska Nikkei stiger med 0,8 procent och de kraftiga upp- och nedgångarna är ett tydligt tecken på nervositet. Kanske närmar sig en krasch, snabbare än vad vi trott… I Sydkorea stiger wonen mot de flesta andra valutor vilket kan vara ett tecken på oro att de amerikanska stöden ska minska vilket slår hårt mot Sydkorea som har USA som sin största exportmarknad. Den nordamerikanska dollarn sjönk mot de flesta valutor under måndagen i den största nedgången sedan början av året.